Kaal worden of kaalheid voorkomen - Wat je zelf kunt doen.

1. Was je haren niet te vaak

Te vaak je haren wassen zorgt voor een te droge en mogelijk geïrriteerde hoofdhuid. Niet doen dus.

2. Masseer je hoofdhuid zachtjes met je vingertoppen

Tijdens het haren wassen of anders enkele keren per dag je hoofdhuid zachtjes masseren met je vingertoppen stimuleert de doorbloeding van je hoofdhuid en daarmee ook je haargroei.

3. Eet voldoende vers fruit en verse groenten

Groenten en fruit bevatten vitaminen en antioxidanten die noodzakelijk zijn voor een gezonde haargroei. Eet daarom zoveel mogelijk vers en vermijd bewerkte producten en junk-food.

4. Roken is ook slecht voor je haargroei

Vrije radicalen en gifstoffen remmen de haargroei en stimuleren haaruitval. Vermijd daarom slechte gewoonten zoals roken.

5. Bij last van erfelijke haaruitval ; neem een supplement of een lotion tegen haaruitval

Haaruitval bestrijden betekent minimaal DHT bestrijden. Kies dus een lotion of een pil (supplement) die de negatieve effecten van DHT bestrijdt. (Bedenk hierbij dat een caffeïne preparaat GEEN DHT bestrijdt!).

6. Kies een milde shampoo met minimaal Piroctone Olamine of Ketoconazol. Zorg dat de shampoo sulfaatvrij (SL(e)S-vrij) is.

Het is bewezen dat een shampoo met Piroctone Olamine (of Ketoconazol) haaruitval effectief tegengaat. Kies dus een shampoo met één van deze ingrediënten.

7. Neem een supplement dat voorziet in essentiële voeding voor de haarwortel.

Haren bestaan uit Keratine. Keratine is een eiwit dat op zijn beurt wordt opgebouwd uit aminozuren. Voornamelijk aminozuren die zwavelelementen bevatten. Daarnaast is bewezen dat mineralen (o.a. zink en ijzer), antioxidanten, en vitaminen uit de B-groep zeer belangrijk zijn voor haargroei.
Kies een supplement dat voorziet in de meest essentiële voeding voor gezonde haarwortels en daarmee krachtige haargroei.

8. Stress zorgt voor haaruitval of versterkt haaruitval. Probeer stress te vermijden.

In ons leven is stress voortdurend aanwezig. Op het werk, thuis, in het verkeer, voortdurend ontstaan situaties waarin we bloot staan aan stress. Stress is ongezond, het veroorzaakt hartklachten, vermoeidheid, lusteloosheid, depressie en ook haaruitval.
Hoewel stress niet geheel uit te bannen is, is het streven naar stressvermijding en ontspanning een gezond doel.
Dit doel kan ondersteund worden met natuurlijke preparaten zoals bijvoorbeeld Ashwagandha.

Alopecia Androgenetica

Haaruitval is een situatie waarin het haar dunner wordt. Hierbij zijn verschillende vormen te onderscheiden.

De meest voorkomende en genetisch bepaalde aandoening waarbij het hoofdhaar dunner wordt noemen we Alopecia androgenetica. Het is vooral deze aandoening die we verder zullen uitdiepen en die ook door onze producten bestreden wordt. Deze vorm van kaalheid verloopt vrijwel altijd middels patronen waarbij de haren op het voorhoofd zich terugtrekken (inhammen) en er een dunne plek ontstaat boven op de kruin (Dit geldt voor mannen, bij vrouwen manifesteert het dunner wordend haar zich over de gehele kruin)

Sinds enkele decennia weten we dat alopecia androgenetica of erfelijke kaalheid veroorzaakt wordt door de invloed van een hormoon: DHT ofwel Dihydrotestosteron. Feitelijk is dit een bijproduct van het mannelijke hormoon testosteron. DHT ontstaat onder invloed van het enzym 5-alpha-reductase en heeft als nare bijwerking dat het zich hecht aan receptoren in de haarfollikels. De mate waarin dit gebeurt is genetisch bepaald en het komt erop neer dat hoe meer er zich DHT in de haarfollikels ophoopt, hoe meer en sneller de haaruitval plaatsvindt.

Kenmerkend voor haarfollikels die aangetast zijn of worden door DHT is dat de anagene fase korter wordt, het haar ieler wordt en het haarzakje uiteindelijk zal afsterven.

Hoewel testosteron en DHT vooral een rol spelen in de hormoonhuishouding bij mannen, maken ook vrouwen testosteron aan in hun lichaam. Vanwege de afname van de invloed van vrouwelijke hormonen, voornamelijk oestrogeen, als vrouwen in de overgang komen, neemt de relatieve invloed van testosteron en DHT op dat moment toe. De schommelingen in de hormoonspiegel kunnen vooral vanaf de overgang ook leiden tot dunner wordend haar bij vrouwen. Het patroon waarin dit gebeurt bij vrouwen is anders dan bij mannen: vrouwen die gevoelig zijn voor de hormonale veranderingen krijgen te maken met een diffuse en gelijkelijk verdeelde haaruitval bovenop de kruin en het voorhoofd.